Lautakunta

TRAFIKSKADENÄMNDENS ÅRSBERÄTTELSE2013

ALLMÄNT

Trafikskadenämnden förenhetligar praxis i ärenden som gäller ersättande av trafikskador. Nämndens verksamhet grundar sig på lagen om trafikskadenämnden (441/2002) och statsrådets förordning om trafikskadenämnden (551/2002).

Sina uppgifter fullgör trafikskadenämnden genom att ge utlåtanden i enskilda skadeärenden, ge tillämpningsrekommendationer och informera om sin verksamhet. Utlåtanden kan begäras hos trafikskadenämnden av försäkringsbolag eller försäkringsanstalter som bedriver trafikförsäkringsverksamhet, domstolar och skadelidande, försäkringstagare och andra ersättningsberättigade.

Trafikskadenämnden består av en ordförande med uppgiften som huvudsyssla, tre vice ordförande och sju andra medlemmar. Statsrådet utser ordföranden, vice ordförandena och de övriga medlemmarna samt sju ersättare för högst tre år åt gången.

Ärendena avgörs utgående från skriftligt material på föredragning antingen i plenum eller i sektioner som nämnden tillsatt. Ärenden av ringa betydelse och andra ärenden som inte kräver behandling i nämnden eller en sektion kan nämndens ordförande och kansliets chef eller jurist med uppgiften som huvudsyssla behandla tillsammans. Nämndens utlåtanden är rekommendationer som inte kan överklagas.

Finansinspektionen utövar tillsyn över nämndens verksamhet.

NÄMNDENS PLENUM OCH SEKTIONERNAS SAMMANTRÄDEN

År 2013 behandlade nämnden sammanlagt 2852 utlåtandeärenden vid 7 plenum och 132 sektionssammanträden. Sammanlagt 220 ärenden avgjordes av ordföranden tillsammans med en jurist (förfarande i enlighet med förordningen om trafikskadenämnden 19.6.2002/551 6 §).

Nämndens förvaltningssektion sammanträdde 3 gånger.

PERSONAL

Förutom ordföranden, som sköter uppgiften som huvudsyssla, fanns det vid nämndens kansli under verksamhetsperioden10 anställda:kansliets chef, 7 föredragande i huvudsyssla och 2 byråsekreterare. En timanställd person hjälpte till med kanslisysslorna vid arbetstoppar. En utomstående timanställd person anlitades för utvecklings- och utbildningsuppdrag som gällde den elektroniska dokumenthanteringen. Dessutom hade nämnden 3 föredragande i bisyssla.

VERKSAMHET

Under verksamhetsperioden redigerade trafikskadenämnden publikationen "Normer och instruktioner" på finska och svenska samt utfärdade 6 nya tillämpningsanvisningar. På nämndens webbplats (www.liikennevahinkolautakunta.fi) upprätthölls en aktuell instruktionssamling och publicerades referat av utlåtanden. Per telefon och e-post gavs råd och handledning i ersättningsärenden med anknytning till trafikskador till enskilda skadelidande och till handläggare av ersättningsärenden vid försäkringsanstalter.

Nämndens ordförande medverkade i Delegationen för personskadeärenden.

Personalen deltog efter behov i utbildning med syfte att upprätthålla och utveckla yrkesskickligheten

ELEKTRONISK DOKUMENTHANTERING

I kansliets interna arbete övergick man under verksamhetsperioden genomgående till e-arbete.

Arbetet med att utveckla den elektroniska dokumenthanteringen slutfördes i huvudsak under verksamhetsperioden, och vid årets slut inleddes utbildning i hur e-möten förbereds och hur mötesmaterialet läses med hjälp av terminaler och fjärranslutning.

Vid verksamhetsperiodens utgång var likaså ett system som gör det möjligt för försäkringsbolagen att elektroniskt begära utlåtanden färdigt, men den revision av informationssäkerheten som är en förutsättning för ibruktagandet pågick ännu vid verksamhetsperiodens utgång.    

EKONOMI

De totala kostnaderna under verksamhetsåret var 1 747 674,57 euro. Största delen av dem, dvs. 70,6 % (1 233 926,43 euro) bestod av personalkostnader. Dessa var 103 479,10 euro större än under det föregående verksamhetsåret. De totala kostnaderna var 120 961,66 euro större än under den föregående räkenskapsperioden.    

Räkenskapsperiodens underskott (17 764,67 euro) har överförts för att beaktas som ökning av finansieringsbehovet under den kommande verksamhetsperioden 2014.

Kostnadsökningen och uppkomsten av ett underskott orsakades främst av arbetet med att planera det elektroniska dokumenthanteringssystemet samt av utbildnings- och konsultarbete som hänför sig till systemet. Till personalkostnadernas uppgång bidrog dessutom dels löner som betalades under föräldraledighet, dels den kraftiga uppgången i antalet utlåtanden som gavs. På grund av det ökade antalet utlåtanden var mötes- och granskningsarvodena samt lönerna till föredragande i bisyssla omkring 46 000 euro större än under den föregående verksamhetsperioden. 

STATISTIK

År 2013 inkom 2872 ärenden till nämnden (år 2012 var antalet 2999). Antalet begäranden om utlåtande minskade med 4,2 % från det föregående året. Nämnden gav 2852 utlåtanden (2668 år 2012) som innehöll sammanlagt 4718 separata avgöranden om olika ersättningsslag (år 2012 var motsvarande antal 4046). Antalet utlåtanden steg med 16,6 % från det föregående året.

Sammanlagt 1251 ärenden överfördes till år 2014 (år 2012 överfördes 1452 ärenden till år 2013).

När det gäller de utlåtandeärenden som avgjordes under året var det i ca 65 % av fallen en skadelidande eller ersättningsberättigad som begärde utlåtande och i ca 35 % av fallen en försäkringsanstalt. Fyra utlåtanden gavs på begäran av en domstol.

Den största kategorin av ärenden bestod av ersättningsfrågor med anknytning till personskador. Av de behandlade ersättningsfrågorna stod personskadorna för ca 80 % och sakskadorna för ca 20 %. Bland personskadorna utgjorde utlåtanden om sveda och värk eller annat tillfälligt men den största gruppen (894 stycken). Bland sakskadorna utgjorde utlåtandena om fördelning av ersättningsansvaret den största enskilda gruppen (542 stycken).

Nämndens utlåtande avvek i 23,9 % av fallen från försäkringsanstaltens ståndpunkt när det gällde de separata ersättningsfrågorna (4718 stycken). Som ändringar vilka inverkar på statistiken har beaktats också ändringar av eurobeloppen inom en kategori i fråga om ersättningar för immateriella skador.

Försäkringsanstalterna har under verksamhetsåret 2 gånger meddelat att de till nackdel för en ersättningsberättigad låtit bli att tillämpa något avgörande som nämnden rekommenderat i sitt utlåtande.

År 2013 var den genomsnittliga behandlingstiden för ärenden 174 dagar räknat från det att anhållan om utlåtande inkom till dess utlåtandet postades (år 2012 var den 158 dagar). I behandlingstiden ingår den tid som reserverats för givande av svaromål och tiden för väntan på och delgivning av utlåtanden som nämnden begärt av utomstående sakkunniga.